Een van de uitgangspunten van provocatief coaches is dat als je de klant flink in de war brengt de klant het oude verstarrende denkpatroon wel moet loslaten en er iets beters kan ontstaan uit de gecreëerde chaos.
Oh ja? Is dat bewezen dan?
Maar geloof jij zomaar provocatieve coaches en hun wishful thinking? Nee toch hoop ik!! Jij wilt het toch zeker allemaal eerst wel eens wetenschappelijk bewezen zien? Heel goed, geloof nooit zomaar al die mooie praatjes. Hier heb ik het onderzoek voor je over betekenis geven, onzin en helder denken. Gepubliceerd in de New York Times. Uit verschillende onderzoeken blijkt:
We zijn betekenisgevende wezens
Mensen zijn op zoek zijn naar betekenis en samenhang. Hoe sterker de druk op hen is, hoe groter de bedreiging, des te eerder en steviger zullen ze zich vastklampen aan vaststaande ideeën, waarden en daarop terugvallen. We houden niet van onzekerheid. Bedreiging van onze zekerheid dwingt ons een antwoord te vinden en dat antwoord is het makkelijkst te vinden in vaste overtuigingen, om duidelijke denk en handelingspatronen te hebben. Ha gelukkig, we weten hoe het zit en weten dan ook hoe we ons straks moeten gedragen!
We willen greep op het leven!
Onze overtuigingen geven ons greep op het leven, geven ons richting en houvast. Nu ja, dat wist je al hè, van dat vastklampen? Dat de denkbeelden van Wilders zo populair zijn in deze woelige tijden klopt helemaal met deze theorie.
Vaak voelen onze coachingsklanten zich ook onder druk staat en grijpen ze terug op hun aloude vaste overtuigingen. Maar helaas, die overtuigingen houden de problemen alleen maar in stand. Met alle nadelige gevolgen. Dat toont het volgende verhaal:
De grote overstroming
Een jongen belt aan bij het huis van een man om hem te waarschuwen dat het water snel stijgt en dat hij moet vluchten. Maar de man in het huis zegt ‘ik hoef niet te vluchten, God zal mij redden.’ Het water is tot de eerste verdieping gestegen als er een boot langs komt. De mensen in de boot roepen; ‘stap vlug in’. Maar de man in het huis zegt ‘ik hoef niet te vluchten, God zal mij redden.’ Als het water tot de tweede verdieping gestegen is komt er een vlot langs. De mensen op het vlot roepen; ‘vlug, stap op, het water stijgt nog steeds’. Maar de man in het huis zegt ‘ik hoef niet te vluchten, God zal mij redden.’ Als het water tot de nok gestegen is, komt er een helicopter over. De mensen in de helicopter roepen; ‘vlug, grijp de touwladder’. Maar de man die nu op de nok van het huis zit, zegt ‘ik hoef niet te vluchten, God zal mij redden.’ En dan verdrinkt hij. Woedend is hij als hij bij de
hemelpoort komt. ‘Hoe kan dat nou’, zegt hij tegen Petrus, ‘altijd heb
ik op God vertrouwd en toch ben ik verdronken. ‘Tja’, zegt Petrus, ‘wij
begrijpen er ook niets van. We hebben een jongen gestuurd, een boot, een vlot, een helicopter………
Onzin, absurditeit leidt tot helderder denken
Soms zijn we dus gebaat bij flexibeler, creatiever, beter denken. Proulx en Heine (psychologen van de University of British Columbia) hebben nog meer ontdekt in het kader van
betekenis geven: als je mensen confronteert met absurde, onlogische
verhalen gaan ze helderder denken. Ze weten beter verbanden te leggen
en beter keuzes te maken. Desoriëntatie leidt tot creativiteit en het
leggen van nieuwe verbanden.
Zo, na dit hele betoog ben je er hopelijk van overtuigd dat absurditeit bij kan dragen aan het leggen/ontdekken van gezondere denkpatronen. In ons boek Lachen met lef en op de bijbehorende dvd staan voorbeelden van hoe je als provocatief coach absurd kunt zijn.
Niet vergeten: absurditeit is naast verwarrend ook gewoon erg leuk!
Kijk maar eens naar het interview van Ushi met Donny Osmond. (Ja, je weet wel van de Osmond Brothers, Crazy Horses). Ushi geeft een geweldige demonstratie van de basishouding van de provocatief coach: warmte, humor en uitdaging.
Het leukste is het lange interview, waarin je de totale verwarring kunt zien ontstaan. Wat het oplevert kun je zien in de compilatie, die onder het eerste twee filmpjes staat.
Laatste reacties